Valkering Tweewielers gazelle specialist
Bij het kopen van een fiets is niet alleen de fiets zelf maar ook het zadel erg belangrijk. Dat bepaalt tenslotte in grote mate je fietscomfort. Maar hoe bepaal je wat een goed zadel is? Valkering Tweewielers ontzorgt je hierbij met een advies op maat.

Bepaal eerst waarvoor je meestal fietst. Ga je vaak lange afstanden rijden of maak je vooral korte ritjes in de stad? Heb je een racefiets voor fanatiek wielrennen of een stadsfiets voor recreatief gebruik? Dit is belangrijk, want het fietszadel moet bij je fietsgebruik passen. Voor recreatief fietsen kies je een breed, zacht zadel met veel demping. Je zit rechtop en comfort is belangrijk. Voor intensief wielrennen neem je een smaller en steviger zadel. Ook de vorm van het zadel speelt een rol. Wielrenners hebben baat bij een vlak zadel met korte neus vanwege de extreem voorovergebogen zithouding. Bij rechtop fietsen past een zadel met een boller profiel en langere neus beter bij de natuurlijke bekkenstand.

 

Kies de zadelvorm die het beste bij jouw lichaam past

Naast de breedte is ook de specifieke vorm van het zadel erg belangrijk voor zitcomfort. De vorm moet namelijk goed aansluiten bij jouw persoonlijke bekkenanatomie. Mensen met bredere zitbotjes hebben meestal meer baat bij een plat of licht gebogen zadel. Voor smalle bekkens werken smallere, dieper gevormde zadels beter. Sommige zadels hebben ook een uitsparing vooraan. Dit neemt druk weg bij gevoelige delen en bevordert de doorbloeding. Of zo’n uitsparing nodig is, hangt af van je flexibiliteit en hoeveel je bekken kantelt tijdens het fietsen. Het is dus erg persoonlijk welke zadelvorm precies bij jouw lichaamsbouw past.

 

Soorten fietszadels

Hier zijn enkele van de meest voorkomende types:

Type zadel Beschrijving
Racezadels Deze zadels zijn smal en licht, ontworpen voor snelheid en efficiëntie. Ze hebben weinig vulling en zijn meestal gemaakt van lichte materialen zoals titanium of koolstofvezel.
Mountainbikezadels Deze zadels zijn ontworpen om comfort en duurzaamheid te bieden op ruw terrein. Ze hebben meer vulling dan racezadels en zijn vaak versterkt op plaatsen waar ze het meest waarschijnlijk slijtage ondervinden.
Comfortzadels Deze zadels zijn breder en hebben meer vulling dan andere types, waardoor ze ideaal zijn voor recreatief fietsen, pendelen of fietsen op vlak terrein. Ze kunnen ook extra functies hebben, zoals veren voor schokabsorptie.
Gelzadels Deze zadels hebben een laag gel boven op de vulling, wat extra comfort en ondersteuning biedt. Ze zijn ideaal voor lange ritten of voor fietsers die extra demping nodig hebben.

Kies de juiste hardheid voor optimaal comfort

Ook de hardheid van het zadel beïnvloedt het zitcomfort. Hardere zadels voelen steviger aan, maar dempen minder schokken en trillingen. Zachtere zadels dempen beter, maar zijn minder stevig en kunnen meer stabiliteitsproblemen geven tijdens het sturen. De voorkeur voor een bepaalde hardheid is dus persoonlijk. Over het algemeen geldt: hoe langer de ritten, hoe harder het zadel moet zijn. Maar uiteindelijk draait het om wat jij prettig vindt als fietser. Test daarom ook op dit vlak verschillende opties om de perfecte hardheid voor jouw lijf te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.